Magnus Harding obtained this picture of the element distribution in a ~60 million year old plant fossil (Taxodium or Sequoia) using TOF-SIMS on a specimen from the Natural History Museum of Denmark collections. The graphics was awarded the annual Art in Science Award 2017for “the best scientific explanation”.
Taxodium or Sequioa Dette billede viser fordelingen af kalk (rød) og ler (grøn) i et fossil fra samlingerne på Geologisk Museum. Billedet fortæller en 60 millioner år gammel historie fra det vestlige Grønland. Dengang voksede hér både løv- og nåletræer, herunder blandt andet denne Metasequoia occidentalis. Billedet beretter om en detaljeret kalkkrystallisation af hver eneste celle i det ældgamle blad og viser hvordan organismer kan bevares gennem millioner af år. Således kan for længst uddøde dyr og planter samt deres levesteder efterfølgende studeres. Billedet blev taget med time-of-flight secondary-ion-mass-spectrometry (TOF SIMS). Fossilets overflade blev bombarderet af Bismuth-ioner, som frigjorde atomer fra de øverste få nanometer af fossilet og dernæst kunne identificeres. Hele billedet måler 5×5 millimeter. Mit navn er Magnus Harding. Kion Norrman fra DTU Risø hjalp mig med at tage billedet til brug i mit bachelorprojekt, som jeg skriver under vejledning af Tais W. Dahl fra SNM.